Ние планираме – Вие пътувате

До Рим – само за €19.99!!!

“Всички пътища водят към Рим” – древноримска поговорка

Италия – спагети, силно и ароматно кафе, висша мода, изкуство и история! Прекрасна и слънчева страна, която няма да спира да ви очарова отново и отново! La Dolce Vita 😉

Ако все още не сте планирали пътуванията си за 2016г. силно бихме ви препоръчали да си резервирате самолетни билети до Рим към края на годината, когато ирландската авиокомпания RyanAir започва редовни полети до италианската столица на изключително ниски цени. Но за това после 🙂 Рим е космополитен град, пропит с уникална атмосфера – град на гладиаторски битки, римски императори и световно известни забележителности оцелели до днес.

 

Rome

Разходката ви почти задължително трябва да започне от Колизеума! Арена на много гладиаторски битки, но също така и използван като сцена за акробатични представления или възстановки на предишни битки. Веднага след Колизеума е Римският форум, който за съжаление е почти напълно разрушен през Средновековието. Най-запазени са арките на Константин, на Тит и на Семптимий Север, а докато се разхождате из Форума ще видите още оцелялата част от фасадата на Храмът на Веста,  много останки на храмове, базилики и арки, както и Ростра – ораторска трибуна от която римските политиците са изнасяли речите си.

coloseium

rome-forum

Ако сте гледали филма „Сладък живот” на Фелини и си спомняте сцената с Анита Екбери и Марчело Мастрояни в един фонтан, ще може да видите именно този фонтан в РимLa Fontana di Trevi! Изцяло издържан в стил рококо и задвижван от един от най-древните римски акведукти, той изобразява бог Нептун, с по една женска фигура от двете му страни, символи на здравето и изобилието, всички те „стъпили” в каляска във формата на мида. В задължителната програма за посещение в Рим трябва да присъстват още Ватиканските музеи, Пантеонът, Базиликата Св.Петър, площад Испания, Капитолий и Испанските стъпала.

fontant-trevi

st-peter-basil

Транспорт
Всички пътища водят към Рим, а всички пътища в Рим водят към гара Термини 🙂 Като цяло повечето забележителности са на пешеходни разстояния, но все пак да знаете, че метро линия „В” (синята) има спирка на Колизеума, а линия „А” (червената) спира до площад Испания, Ватикана. Метрото минава на 2-3 минути, но често е претъпкано. Много добър вариант за транспорт и посещения на забележителности е Roma Pass card, която ви осигурява две безплатни посещения в музей и три дни безплатен транспорт за €36 или един безплатен вход + два дни транспорт за €28. И двата вида карти ви осигуряват намаления за входни такси на различни музеи и изложби, без Ватикана, тъй като тя е отделна държава в държавата 😉

Как да стигна до Рим?
С полет на RyanAir на цени от €19.99!!! Ирландският превозвач обяви нискотарифни полети от София до Рим от есента, и може да платите 160лв за билети за двама, ако изберете удобни за вас полети на най-ниските предлагани цени. Ето и примерни такива:

Flight1

Къде да отседна?
Най-добрата локация за настаняване е около гара Термини – там има удобни транспортни връзки от и до летището, както и е централна гара на двете основни метро линии. Другият удачен вариант е да се настаните в хотел в близост до метро станция и оттам да правите връзка с други метро или автобусни спирки 🙂 Нашите препоръки са за Hotel Colony***, Hotel Regina Margherita*** или Hotel Castelfidardo**. Цената на нощувка варира между 68лв и 70лв, с безплатен wi-fi достъп и включена закуска в някои от тях.
А ако искате да се настаните в самостоятелен апартамент, може да резервирате и да спестите 🙂 Цели €18 още при първата резервация ако използвате сигурната и удобна платформа на www.airbnb.com

Колко ще ми струва пътуване до Рим?
Ще направим приблизителна сметка на основните разходи – 160лв за самолетни билети за двама, 280лв за 4 нощувки, около 150лв за Roma Pass, около 500-600лв за храна, транспорт, забележителности, сувенири за близки и приятели, та общо около 1200лв за двама 😉 А доброто прекарване и изживяните емоции – ех, те са безплатни, но и безценни!

Не пропускайте интересни оферти – абонирайте се за “mail me happy” бюлетин 😉

Париж – градът на любовта!
Маастрихт – духът на старинна Европа! Вече и с полети от WizzAir!
Москва – не просто град, а цял един свят!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 14 =