Ние планираме – Вие пътувате

Франкфурт – дълъг уикенд в немския Манхатън с полет за 62 евро

Определян като икономическата столица на Германия, Франкфурт е съчетание от модерни и впечатляващи небостъргачи и китни, средновековни квартали. Именно издигащите се високо в небето сгради предизвикват аналогията с Манхатън и са причина за прякора на Франкфурт – ‘Майнхатън’ (от Франкфурт на Майн).

20130614163424

И ако ‘голямата ябълка’ е далеч, отвъд океана и е малко по-труднодостъпна, то посещението на немски финансов център е лесно и сравнително евтино. Raynair имат редовна линия Пловдив – Франкфурт, като цените на билетите често са толкова ниски, че правят посещението на този колоритен град просто задължително. Ето как може да планирате дълъг уикенд във Франкфурт.

Избрахме периодът 24 – 27 април, като към момента цената на двупосочния билет Пловдив – Франкфурт е 62 евро.

plane_ryanair

 

Кацаме в Германия на летище Франкфурт Хан, което е разположено на 110 км от града. Трансферът до града е с автобус, като пътуването отнема около час и 45 минути, а цената в едната посока е 13 евро.

Предложенията ни за нощувки са различни, според това дали предпочитате хотел или самостоятелна квартира.

В самия център на града, на 100 метра от река Майн и на 400 метра от Централната гара може да отседнете в Ibis Frankfurt CentrumЦената за 3 нощувки в двойна стая е 137 евро. Хотелът е типичен за веригата Ibis, разполага с безплатен wi-fi във фоайето, както и с денонощен бар. Закуската не е включена в цената. Представлява шведска маса срещу 10 евро на ден.

Ibis Frankfurt Centrum

С отлично разположение е и FreddApp OneСтаите на хотела се отличават с елегантен дизайн и стилни дървени подове, като се предлага и безплатен Wi-Fi. Банята и кухнята са общи. Цената за 3 нощувки в двойна стая е 141 евро.

FreddApp One

Ние лично сме любители на квартирите, а във Франкфурт могат да се намерят интересни оферти на изгодни цени. Повечето оферти са за самостоятелни стаи, където може да останете срещу 50- 60 евро на вечер за двама.

Ние се спираме на едно студио, разположено в централната част на града, в близост до реката и парковете. Може да разгледате квартирата тук3 нощувки за двама биха Ви стрували 134 евро. Цената е като в хотел, но усещането да си  в самостоятелно местенце е съвсем различно.

Cosy Studio near City Center

Ако резервирате чрез Airbnb, използвайки нашия партньорски линк от тук, ще може да се възползвате от 18 евро отстъпка.

Франкфурт е град с изключително богата история. Данни за заселване на района на днешен Франкфурт има още от 3000 г. пр. н.е., но първите писмени сведения за града датират от 22 февруари 794 г. През 843 г. Франкфурт става най-важният град в кралството на източните франки. През 1222 г. Франкфурт вече е свободен имперски град. Историческата справка за този германски град продължава с обявяване на статута му на свободен град и седалище на Федералното правителство през 1815 г.

Началото на стоковата борса във Франкфурт и построяването на сградата й става през 1879 г., а три години по-късно, през 1880 г. е издигната красивата сграда на старата опера. Тя е построена благодарение на дарения, но е била напълно разрушена през Втората световна война. През 1981 г. уникалната й фасада е отлично реставрирана. В наши дни на третия етаж има ресторант и бар с тераса. Това е и едно от местата във Франкфурт на Майн, където контрастът между новото и модерното е ярко изразен – срещу операта се издигат няколко небостъргача.

Операта във Франкфурт
Операта във Франкфурт

Това са само част от историческите факти свързани с града. И именно поради богатото си минало Франкфурт е известен и с огромно разнообразие от музеи, галерии и исторически паметници. Една от най-богатите колекции на картини и скулптури от дълбока древност може да бъде открита в музея Städel. Срещу 12 евро, любителите на изкуството ще могат да разгледат там и изключителна експозиция от картина на Моне, която ще бъде изложена до 21 май 2015. Не е за пропускане и родната къща на Гьоте. Може да направите своя тур из триетажната сграда срещу скромната сума от 5 евро.

Goethe Haus
Къщата на Гьоте

Къщата на Гьоте е разположена в най-старата част на града – Алдщад (Aldstadt). В нея има сгради, издигнати от Средновековието до към XVIII в. В тази част се намира и прочутият площад Рьомерберг. В съседство е Иненщад – центърът на града. Пешеходната улица “Цайл” (Zeil) може да се оприличи на Стрьогет (Ströget) в Копенхаген.

Aldstadt
Aldstadt

Във Франкфурт може да посетите и музей на карикатурата, на архитектурата, на киното, както и да се разходите из библейската къща. подробна информация за всички интересни места в града може да получите на http://www.frankfurt-tourismus.de/.

Франкфурт е известен и с ябълковото си вино „Äppelwoi”. Не пропускайте винените кръчми на града. Ако не Ви се обикаля пеш, срещу 8 евро може да направите тура с веселото влакче на Apple Wine Express 🙂

Apple Wine Express

Каква сума да си приготвите

За самолетни билети и транспорт ще Ви трябват общо около 160 лева на човек. За нощувките – най-скъпият предложен вариант би Ви струвал 280 лева на човек.  За лични разходи ще Ви трябват поне още 600 лева. Така дълъг уикенд във Франкфурт би Ви струвал около общо 1100 лева.

Запишете се за нашия бюлетин “mail me happy” и не пропускайте нито една изгодна оферта за пътуване 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − eight =