Ние планираме – Вие пътувате

Куба – карибската принцеса!

Куба – страната на хаванските пури, най-добрия ром, Фидел Кастро и Че Гевара. Там се пренасяме в съвсем друг свят с нотки от нашето минало – сини пионерски връзки, купонна система и празни магазини!

“Острова на свободата”, както често е наричана Куба, е най-големият остров в Карибския басейн, който предразполага към носталгия всеки, който е живял по времето на нашия комунизъм. Защото той е жив все още там, с всичките му плюсове и минуси – хората са бедни, много бедни, но щастливи, интернета е силно ограничен, а децата играят по цял ден на улицата. В последните няколко години страната прави плахи стъпки към външния свят, но засега туристите остават основна връзка между тях и съвременната цивилизация. Туристите са на почит и затова си има съществена причина – те са основен двигател на почти липсващата икономика в страната.

Куба_Хавана
Хавана

Като споменахме, че кубинците са щастливи хора, то това личи от първия досега с тях – всички са изключително любезни, добронамерени и готови да помогнат с каквото могат. Официалният език е испански, но дори да попаднете на някой, който не разбира английски или руски, то този някой тутакси ще събере всички съседи и вашия проблем ще стане и техен такъв. Кубинските приземни етажи на къщи са почти изцяло на показ към улиците им, та привикването на съседите не е много трудно начинание 🙂 А ако някоя придошла се казва Йорданка – не се учудвайте, със сигурност е кръстена на легендарната Йорданка Христова, изключително популярна като естрадна певица на острова в близкото минало.

Куба_хора
Куба_пионерчета

Като типична тропическа островна държава, Куба има безкрайни бели плажове, кристални сини води и екзотична флора и фауна. Хутията е гризач, обитаващ горските райони, симпатични и безобидни животинки, които могат да се срещнат само на този остров. Също така само там може да се види и рибата Manjuarí. Освен тези „представители” на местната фауна може да срещнем алигатори, пъстроцветни корали, морски костенурки, омари и над 70 вида мекотели. Ако не сте запалени по дайвинга може да се качите на корабче със стъклено дъно и да се любувате на тези красоти без да се мокрите 🙂 За да се насладите пълноценно на плажуването, препоръчваме да пътувате през периода септември – май, когато все още не е започнал дъждовния период, а в същото време температурата на водата е средно 26 градуса, чудесна предпоставка за излежаване под парещите тропически лъчи и пиене на ледено Мохито.

Куба_Кариби

На кубинците трябва да благодарим за пурите, рома, Дайкирито, Мохитото и не на последно място – Куба Либре. Известният коктейл от ром, кола, лед и лимони носи названието си от началото на 20в, когато там са пребивавали американски военни части. Американски капитан си поръчал в бар бял ром с кола, лед и изцеден лайм отгоре. Той с такава наслада пиел от напитката, че войниците в бара си поръчали същия коктейл и започнали да вдигат наздравици с възгласи “Por Cuba Libre!” (“За свободата на Куба”). Та оттам идва наименованието на всеизвестния Куба Либре. Задължителни точки от кубинска ваканция би били посещения на фабрики за производство на легендарните кубински пури, както и на кубински ром – и двете класика в жанра!

Куба Либре
Куба_пури

Как да стигнем до там?

Директни полети от България няма 🙂 Но добрата новина е, че повечето предложения са за полети с едно прикачване някъде из Европа. Към момента най-добрата цена е за 781 евро, но с продължителен престой в Москва или за 1153 евро с минимален престой в Париж.

Самолетни-билети

Настаняване

Като популярна туристическа дестинация, в Куба може да намерите подходящ за вас тип настаняване – било то самостоятелна къща на плажа, самостоятелна стая в къща (това звучи налудничаво, но ще останете очаровани от гостоприемството на местните) или пък хотел на база all inclusive. Изборът е изцяло ваш! Цените са доста сносни, като къща на плажа би ви струвала само $31! Не само ще платите малка сума за този разкош, но и ще спестите със сигурност $18 ако се регистрирате през нашия партньорски линк на www.airbnb.com.

За още неустоими предложения – абонирайте се за нашия “mail me happy” бюлетин 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + eighteen =