Ние планираме – Вие пътувате

Маракеш – приказният оазис на Мароко

Сгушен в подножието на величествените върхове на планината Атлас, Маракеш е като излязсл от приказките на Шехеразада. Пъстри пазари, наситени с безброй аромати на подправки, многобройни магазинчета и лабиринти от тесни улички, очарователна старинна ислямска архитктура и пищни модерни, луксозни сгради – древната африканска столица е пригазна симбиоза от контрасти и загадки, магнит за авантюристични пътешественици. И макар и разположен на друг континент, Маракеш е град, който лесно може да бъде посетен. Може да го посетите още в края на тази година и то на доста прилична цена.

marakesh2

Може да се потопите в ориенталската атмосфера на ‘розовия град’ още през тази година, в дните преди Коледа – 30 Ноември 2014 – 5 Декември 2014, като летите от София до Лондон , а от там до Маракеш.

Полетът София – Лондон (Лутън) е с Wizz Аir. Цената на двупосочният билет е 240 лева.

wizz_air

 

Няма да имате време да разгледате английската столица, полетът за Маракеш на 1 Декември е много рано сутринта, но е отново от Лутън и ще може да спите в някое от хотелчетата около летището, които са на доста по-ниски цени, от тези в града. Например Ibis Luton Airport се намира на 7 минути пеша от летището, предлага безплатен Wi-Fi, а нощувка в двойна стая би Ви струвала 160 лева, т.е. 80 лева на човек.

Ibis Luton Airport
Ibis Luton Airport

Полетите Лондон – Маракеш  и Маракеш – Лондон са съответно на 1 и на 5 Декември с RynAir. Цената на двупосочния билет е само 125 лева, като билети може да закупите от тук.

ryanair (1)

 

Маракеш е разделен на стара и нова част. Старата – Медина, е основата преди около хиляда годи, а новата – Вил Ноьвил е френски колониален проект от началото на 20 век. Макар и много различни една от друга, и двете са обагрени в цветове и емоции.

N8

Медина е търговската част на града, приютила множество от занаятчии и търговци. Нейните тесни улички са идеалното място, ако искате да опитате от автентичното Мароко, да се слеете с хората и неговата история. Основната й забележителност е площадът Djemaa el-Fna. Той се пробужда със залеза на слънцето, когато търговците на храна, продаващи всякакви марокански специалитети се стичат на площада.

Djemaa el-Fna
Djemaa el-Fna

Вил Ноьвил е модерната част на града, приютила разнообразни бизнес сгради, международни хотели, барове и ресторанти, типични за всеки модерен Европейски град. В него се намира накиченото с портокалови дървета авеню Мохамед V, както и розовата експлоазия от вили и къщи на квартала Guelz.

Guelz

За четирите нощувки в Маракеш сме подбрали 2 варианта.

Първият е квартира, разположена само на няколко минути пеша от площада Djemaa el-Fna. Цената за двама е  150 лева, което прави по 75 лева на човек. Може да я разгледате и резервирате тук.

Втората квартира е с малко по-висока цена, но в нея определено ще се почувствате като в историите от 1001 нощ. Цената за двама е 210 лева или 105 лева на човек. Може да я разгледате и резервирате тук.

Riad Eva
Riad Eva

Ако резервирате, използвайки нашия партньорски линк от тук, ще може да ползвате отстъпка от 18 евро в Airbnb.

Каква сума да си приготвите

За самолетни билети ще Ви трябват общо около 365 лева на човек. За нощувките – една в Лондон и четири в Маракеш, дори и да изберете по-скъпия вариант, ще са Ви неоходими по-малко от 200 лева. За лични разходи може да си приготвите още 500 лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − sixteen =